sobota, 21 stycznia 2012

ROLADY Z KURCZAKA

Roladki z piersi kurczaka to w sumie klasyczne danie. Można je robić na wiele sposobów: z pieczarkami, z szynką i serem żółtym, ze szpinakiem, ze śliwką suszoną, z ogórkiem kiszonym. Ja lubię takie duszone z sosem, można też usmażyć na oleju.
Przygotować je można dzień wcześniej, co w moim przypadku jest dobrym rozwiązaniem, bo kiedy przychodzę z pracy obiad mam gotowy.
Więc podam przepis na takie duszone roladki.Ja zrobiłam duże rolady tj. z jednej piersi zrobiłam dwa kotlety.
Potrzebne będą :
pierś z kurczaka
pieczarki
ser żółty
pietruszka zielona 
Pierś z kurczaka przyprawiam- solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim- dzielę na kotlety (czyli odcinak ścinki i kroję wzdłuż).Następnie przy użyciu worka i tłuczka delikatnie rozbijam piersi.
Pieczarki kroję i przesmażam na oleju. Po usmażeniu dodaję pietruszkę pokrojoną. Na piersi nakładam pieczarki, ser i zawijam - boki do środka.
Obtaczam roladki w mące i smażę chwilę na odrobinie oleju. Przygotowuję wywar (woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie) aby wrzucić usmażone roladki.
Duszę ok.40 minut- w zależności jakie wielkości są roladki.
Sos robię z mąki i śmietany. Do wody zimnej dodaję mąkę (nie do ciepłej bo zrobią się grudki) i śmietanę.
Wlewam wywar z roladek do mąki i szybko mieszam i  następnie wlewam do roladek. Jeszcze gotuje ok. 5 minut.
                                                                      Polecam, Djors.

3 komentarze:

  1. Dobry pomysł na szybki obiad. Na pewno ugotuję takie danie.Duzy plus za to,że mozna je przygotować wcześniej :)) Wyglądają smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota co tutaj tak cicho????

    OdpowiedzUsuń
  3. 21 yr old Research Assistant III Garwood Hegarty, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like Red Lights and Nordic skating. Took a trip to Kasbah of Algiers and drives a Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione. odwiedz strone

    OdpowiedzUsuń