sobota, 21 stycznia 2012

ROLADY Z KURCZAKA

Roladki z piersi kurczaka to w sumie klasyczne danie. Można je robić na wiele sposobów: z pieczarkami, z szynką i serem żółtym, ze szpinakiem, ze śliwką suszoną, z ogórkiem kiszonym. Ja lubię takie duszone z sosem, można też usmażyć na oleju.
Przygotować je można dzień wcześniej, co w moim przypadku jest dobrym rozwiązaniem, bo kiedy przychodzę z pracy obiad mam gotowy.
Więc podam przepis na takie duszone roladki.Ja zrobiłam duże rolady tj. z jednej piersi zrobiłam dwa kotlety.
Potrzebne będą :
pierś z kurczaka
pieczarki
ser żółty
pietruszka zielona 
Pierś z kurczaka przyprawiam- solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim- dzielę na kotlety (czyli odcinak ścinki i kroję wzdłuż).Następnie przy użyciu worka i tłuczka delikatnie rozbijam piersi.
Pieczarki kroję i przesmażam na oleju. Po usmażeniu dodaję pietruszkę pokrojoną. Na piersi nakładam pieczarki, ser i zawijam - boki do środka.
Obtaczam roladki w mące i smażę chwilę na odrobinie oleju. Przygotowuję wywar (woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie) aby wrzucić usmażone roladki.
Duszę ok.40 minut- w zależności jakie wielkości są roladki.
Sos robię z mąki i śmietany. Do wody zimnej dodaję mąkę (nie do ciepłej bo zrobią się grudki) i śmietanę.
Wlewam wywar z roladek do mąki i szybko mieszam i  następnie wlewam do roladek. Jeszcze gotuje ok. 5 minut.
                                                                      Polecam, Djors.

2 komentarze:

  1. Dobry pomysł na szybki obiad. Na pewno ugotuję takie danie.Duzy plus za to,że mozna je przygotować wcześniej :)) Wyglądają smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota co tutaj tak cicho????

    OdpowiedzUsuń